Du behöver

  • 50 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1.5 msk lakritspulver
  • 0.75 tsk salmiaksalt
  • 1.5 krm hallonarom
  • hushållsfärg eventuellt röd

Gör så här

1
Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker, sirap, lakritspulver och salmiaksalt.

2
Koka upp och låt smeten koka på medelvärme tills den är 124 grader. Det går även bra att göra kulprovet, lägg då en liten klick smet i ett glas med kallt vatten. Om den går att rulla till en seg boll är kolan färdigkokt.

3
Häll 3/4 av smeten i en form med bakplåtspapper, cirka 20 x 20 centimeter. Rör ner hallon­essens och eventuellt hushållsfärg i resten av smeten och ringla den jämnt över kolan i formen.

4
Låt kolan kallna helt. Skär eller klipp i bitar och slå in i mellanläggs- eller smörpapper.


Kommentar:
Tips! För den som inte vill klippa till egna smörpapper har mellanläggspapper perfekt storlek för att slå in kolor i.