Du behöver
- 1 liter standardmjölk
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl mandelspån
- Till servering:
- grovklyftad mango, färsk eller konserverad
- 1 msk (rostade) mandelspån
Gör så här
1
Mandelglassen bör tillagas en dag i förväg.
2
1. Koka upp mjölken under omrörning i plastbelagd kastrull, låt koka ihop till halva mängden under ständig omrörning i kastrullbottnen, annars bränns mjölken. Var också beredd att lyfta av kastrullen emellanåt, mjölk kokar mycket lätt över.
3
2. Blanda så i grädde och sockersorterna. Fortsätt sjuda och röra tills blandningen tjocknar. Rör den sval i kallt vattenbad.
4
3. Vänd i mandeln och fördela glassmassan i portionsformar eller större bunke. Frys in ett dygn innan den ska serveras.
Har du bråttom? Ersätt den hemlagade glassen med en halvsmält vaniljglass, rör i mandelsån och frys den på nytt.