Du behöver
- 2 st vaniljstång
- 1 l vispgrädde
- 1.5 dl strösocker
- 4 st gelatinblad
Rabarberkräm:
400 g rabarber
1/2-1 dl strösocker
0.5 dl vatten
Gör så här
1
Halvera vaniljstängerna på längden och skrapa ur kornen. Häll grädden i en kastrull och lägg i vaniljen och socker. Värm på svag värme till kokpunkten. Ta upp vaniljstängerna.
2
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i fem minuter. Låt dem rinna av. Låt dem smälta ner i den heta grädden ett blad i taget medan du rör. Fördela den i små formar. Ställ in dem i kylen tills de stelnat, det tar cirka 4 timmar.
3
Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg den i en kastrull med socker och vatten. Sjud på svag värme i cirka 10 minuter tills rabarbern mjuknat. Låt den svalna.
4
Doppa formarna hastigt i hett vatten före servering och stjälp upp dem. Servera med raberkräm runtom.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows
<b>Raberbertips</b>
Späda, fina rabarberstjälkar behöver inte skalas. Däremot grova. Det gör du lättast genom att dra av skalet nerifrån med en vass kniv. Låt gärna rabarberskalet koka med i kräm eftersom de flesta färg-ämnen sitter där. Utan skal blir krämen gärna lite grågrön. Ett annat fiffigt sätt att få färg på krämen är att lägga med några jordgubbar. Blir både gott och vackert.