Du behöver
- 2 dl mjölk
- 15 g jäst
- vetemjöl ca 6 dl
- 1 krm salt
- 2 tsk bakpulver
- 1 st äggula
- 50 g smör normalsalt
- 0.5 dl strösocker
- mjöl till utbakning
- 75 g smör kallt normalsalt
- kanel ca 1 tsk malen
Gör så här
1
Ljumma mjölken till 37 grader. Smula jästen i degbunke, slå på mjölken och rör tills jästen lösts. Blanda vetemjölet med salt och bakpulver i jästlösningen, använd elvispens degkrokar. Tillsätt även äggulan. Rör 50 g smör smidigt med sockret först i en pyts för sig, sedan i jästblandningen. Arbeta tills degen släpper bunken. Täck med bakduk och låt jäsa på dragfri plats cirka 45 minuter.
2
Knåda degen smidig och kavla den till en fyrkant, cirka 20 x 50 cm. Rulla ihop degen från långsida till långsida och lägg den i en form med hål i centrum, cirka 1,5 liter. Stick 12 hål, jämnt fördelade, längs kransens mitt, använd en vass kniv. Dela av 75 g från det kalla smörpaketet, halvera till två skivor och skär varje skiva i 6 stavar. Rulla stavarna i kanel. Peta med pekfingret i varje knivhål och stoppa i en kanelig smörstav, så djupt som möjligt. Täck kakan igen och låt jäsa 1 timme.
3
Ställ in kransen på galler på botten av 200 grader varm ugn. När du stänger luckan ska också värmen sänkas till 175 grader. Kakan är färdiggräddad efter cirka 25 minuter. Tag ut och låt den svalna i formen. Först när den kallnat skärs kransen upp.
Tips: Är din kransform en sådan med löstagbar botten? Kläm då fast ett ytterskal av aluminiumfolie runt om, annars droppar det goda smöret ut i ugnen och stökar till.