Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel malen
  • 1 krm salt
  • 0.5 dl havregryn (Gyllenhammar)
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 msk vatten iskallt

Fyllning:

1.5 dl keso
0.5 st philadelphiaost (100 g) light
0.5 st crème fraîche (1 dl)
1 st ägg
1 krm salt
1.5 dl lingon frysta

Gör så här

1
<b>1</b> Mät upp mjöl, kanel, salt, havregryn och matfett i matberedarens bunke.

2
<b>2</b> Hacka ihop fettet med övriga ingredienser genom några tryck på momentknappen.

3
<b>3</b> Tillsätt vattnet och snurra snabbt samman till en deg. Arbeta absolut inte för mycket.

4
<b>4</b> Forma degen till en rulle och dela i 12 lika stora bitar. Trilla dem till runda bollar. Platta ut dem till små kakor och lägg dem i formarna i en muffins-plåt. Forma dem med tummen så att de fyller hela formarna. Ställ plåten kallt en timme. Förgrädda därefter tartelettskalen på nedre falsen i 200 grader 10 minuter. Så långt kan rätten förberedas dagen före.

5

6
Fyllning: Mät upp keso, philadelphiaost, cr?me fra”che, ägg och salt i en bunke. Rör ihop ingredienserna mycket lätt med två gafflar. Smeten blir rinnig om man rör för mycket. Tillsätt 1 dl av lingonen direkt från frysen. Fördela fyllningen i de förgräddade pajskalen i muffinsplåten. Strö över resten av lingonen.

7
Grädda tarteletterna på nedre falsen i 200 grader 15-20 minuter tills smeten stannat. Låt kallna 10 minuter i formarna, ta sedan ut tarteletterna och låt dem kallna helt på galler. Kan gräddas på förmiddagen för servering på kvällen.


Kommentar:
Tips!
Degen kan frysas ogräddad sedan den tryckts ut i muffinsplåtens formar. Täck med alfolie. Grädda degskalen direkt ur frysen på nedre falsen i ugnen i 200 grader 12 minuter. Fryst deg krymper lite mer än färskgräddad.

Klicka på länkarna för fler recept till glöggbjudningen.