Du behöver

  • 100 g smör
  • 1.5 dl mjölk eller vatten
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Redskap:

bakplåtspapper

Gör så här

1
Smält smöret i en 2-liters kastrull.

2
Ta kastrullen av plattan. Häll i mjölk eller vatten. Vatten gör kexen lite hårdare.

3
Blanda samman de torra ingredienserna; socker, salt, havregryn, mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i vätskan som gott och väl håller ljummen temperatur. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten. Dela degsatsen i två lika stora delar.

4
Platta ut de två degbitarna till en kaka på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt till ett sjok som mäter ungefär 30×60 centimeter. Använd lite extra utbakningsmjöl ovanpå degen så att den inte fastnar i kaveln. Lägg en urvriden kökshandduk under pappret om det glider iväg.

5
Rulla kruskaveln hårt över den färdigkavlade degplattan så att mönster bildas. Ruta degplattan i jämnstora kex med en degsporre. Dra bakpapperssjoket över på en ugnsplåt.

6
Grädda kexen mitt i ugnen i 200 grader ungefär 10 minuter tills de fått gyllenbrun färg. Knappt gräddade kex får inte lika välutvecklad smak som när de fått aningen brunfärg. Låt kexen svalna på plåten. Förvara dem sedan i tät kakburk.