Du behöver

  • 200 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • citron finrivet skal av 1/2
  • 1 tsk kardemumma stötta
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl mjölk
  • 450 g vetemjöl
  • 1 msk bakpulver

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Lägg smöret i bitar i matberedaren tillsammans med sockret. Kör med stålkniven tills det är luftigt. Häll i rivet citronskal och kardemummafrön, knäck därefter i äggen och häll i mjölken. Kör några varv och tillsätt sedan mjölet, lite i taget, tillsammans med bakpulver. Spara lite av mjölet till utbakning – men kör någon minut till en smidig deg. Ta upp den i en bakskål, knåda igenom med lite mer mjöl och forma till valnötsstora bollar, cirka 50 stycken. Lägg på bakplåtspapper på en plåt, platta till dem lite med handen och grädda dem mitt i ugnen 8-10 minuter tills de är guldgula.

3
Minska ugnsvärmen till 100 grader.

4
Halvera bullarna på längden och torka skorporna på plåt omkring 1 timme.


Kommentar:
Kammarjunkare är små kardemummaskorpor serveras till dansk kallskål. Kallskål är en dansk klassiker som äts morgon, middag, kväll i Danmark under sommarhalvåret.