Du behöver

  • 150 g smör
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.25 dl vatten

Fyllning:

hallon ca 1 liter
vinbärsgelé ca 2 dl röd

Gör så här

1
Ugn: 225-250 grader

2
Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg eller använd kniven i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i plastfilm eller plastpåse i kylen cirka en timme.

3
Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med gaffel. Vik en smal folieremsa över kanten. Ställ formen i frysen en kort stund.

4
Grädda pajskalet mitt i ugnen 10 min. Ta sen bort folien och grädda i ytterligare 5-10 min. Låt svalna.

5
Fyll inte pajskalet förrän en halv till en timme före servering. Smält gelén på låg värme och vispa den slät. Lägg bären i fina ringar så att de fyller pajbottnen. Skeda smält gelé över. Sen är det bara att njuta av applåderna.


Kommentar:
Jordgubbar eller blandade sommarbär går lika bra – men nog är hallonet trädgårdens ädling!