Du behöver

  • Botten:
  • 4 ägg
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 dl vetemjöl
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 påsar (à 35 g) mandelspån
  • Fromage:
  • 6 blad gelatin
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Fyllning:
  • ca 1/2 liter hallon
  • ca 2 dl blåbär

Gör så här

1
Börja med att lägga gelatinbladen till fromagen i kallt vatten.

2
Vispa ägg och socker till bottnen pösigt. Tillsätt citronrivet. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner det i äggpöset. Rör om väl, men försiktigt.

3
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut smeten på papperet och grädda kakan mitt i 250 grader varm ugn cirka 5 minuter, men strö redan efter 2 minuter mandelspånen över hela ytan. Fortsätt grädda.

4
Stjälp genast upp kakan på en kökshandduk. Dra bort bakplåtspapperet och låt kakan svalna.

5
Skilj äggens gulor från vitorna till fromagen. Vispa gulorna pösiga med socker och vaniljsocker. Smält gelatinet plus 1/2 dl vatten i en kastrull. Vispa ner gelatinlösningen i en tunn stråle i sockerpöset. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Vispa sedan grädden fast och vänd även ner den försiktigt. Låt stelna lite.

6
Bred ut fromagen på kakan, men lämna cirka 2 cm fria runt kanterna.

7
Strö över bären. Tryck ner dem lite i fromagen. Ställ in hela kakan i kylskåpet så


Kommentar:
Tips!
Bären på och i tårtorna kan du variera beroende på tillgång.