Du behöver
- Botten:
- 4 ägg
- 1 1/4 dl strösocker
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 dl vetemjöl
- 3/4 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 påsar (à 35 g) mandelspån
- Fromage:
- 6 blad gelatin
- 3 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
- Fyllning:
- ca 1/2 liter hallon
- ca 2 dl blåbär
Gör så här
1
Börja med att lägga gelatinbladen till fromagen i kallt vatten.
2
Vispa ägg och socker till bottnen pösigt. Tillsätt citronrivet. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner det i äggpöset. Rör om väl, men försiktigt.
3
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut smeten på papperet och grädda kakan mitt i 250 grader varm ugn cirka 5 minuter, men strö redan efter 2 minuter mandelspånen över hela ytan. Fortsätt grädda.
4
Stjälp genast upp kakan på en kökshandduk. Dra bort bakplåtspapperet och låt kakan svalna.
5
Skilj äggens gulor från vitorna till fromagen. Vispa gulorna pösiga med socker och vaniljsocker. Smält gelatinet plus 1/2 dl vatten i en kastrull. Vispa ner gelatinlösningen i en tunn stråle i sockerpöset. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Vispa sedan grädden fast och vänd även ner den försiktigt. Låt stelna lite.
6
Bred ut fromagen på kakan, men lämna cirka 2 cm fria runt kanterna.
7
Strö över bären. Tryck ner dem lite i fromagen. Ställ in hela kakan i kylskåpet så
Tips!
Bären på och i tårtorna kan du variera beroende på tillgång.