Kan man äta för mycket fullkorn?
HEj!
Jag äter väldigt mycket hårt bröd med 100% fullkorn, nu är det så att jag börjar bli lite less på bara hårtbröd, finns det något mjukbröd med mycket fullkorn och kan det bli för mycket av det nyttiga ?
Svar:
Visst finns det mjukt fullkornsbröd. För att ett mjukt bröd ska få benämnas fullkornsbröd ska det innehålla minst 37-39% fullkorn. Ett hårt bröd ska innehålla minst 46-47% fullkorn för att få kallas fullkornsbröd. Men om du vill ha ett mjukt bröd som är bakat endast på fullkornsmjöl ska du läsa innehållsförteckningen. Exempel på mjukt bröd bakat på enbart fullkornsmjöl är Fazers Rågkusar och Må Bättre Råg. Titta också efter finska bröd som ofta är bakat på enbart fullkornsmjöl och med surdeg.
Fullkornsprodukter är bra för oss, de bidrar med både vitaminer, mineraler och fiber. Det finns vetenskapliga bevis för att människor som äter mycket fullkorn och i övrigt äter hälsosamt löper mindre risk för hjärt- och kärlsjukdom. Nackdelen med för mycket grova cerealier kan vara att upptaget av mineraler som järn och zink försämras av på grund av dess innehåll av fytater. Även magen kan protestera mot ett allt för högt fiberintag.
Vänliga hälsningar
Viveca