Höga kolesterolvärden och inälvsmat

Är det nyttigt/onyttigt att äta lever eller annan inälvsmat, när man har högt kolesterol? / Elisabet Karlsson

Svar:

Hej Elisabet!
Inälvsmat liksom äggula och räkor innehåller mycket kolesterol. Men att äta dessa livsmedel är ändå av mindre betydelse för blodets kolesterolvärde. Lever och annan inälvsmat kan du äta någon gång ibland utan att oroa dig för kolesterolintaget och några ägg i veckan går också bra att äta. Är du däremot mycket förtjust i inälvsmat och äter det ofta kan du minska på konsumtionen. Leverpastej kan du äta dagligen men välj då en nyckehålsmärkt leverpastej. Den innehåller mindre fett.

Det viktigaste kostrådet vid höga kolesterolvärden är att minska intaget av mättade fetter och istället använda omättade fetter. Mättat fett finns mycket i feta chark- och mejeriprodukter, kaffebröd, kex och glass. Omättade fetter finns framförallt i oljor, flytande matfett, nötter, frön, oliver, avokado och fet fisk. Andra viktiga råd vid höga kolesterolvärden är att äta fiberrikt och äta mycket frukt och grönsaker.

Vänliga hälsningar
Viveca/dietist