Oliver och kolesterol

Oliver; Det talas så otroligt mycket om hur nyttigt det är med olivolja. Jag älskar oliver och äter ofta det som mellanmål och även till maten, i sallader etc. Olivolja däremot får jag inte i mig så mycket. Jag är smal (BMI 19) har lågt blodtryck MEN har nyligen fått reda på att jag har på tok för högt kolesterol, både den bra och dåliga sorten. Min fråga är alltså om oliver ger nån effekt på kolesterolvärdet samt vad oliver har för GI.

/ Filippa

Svar:

Hej,
Oliver är jättebra att äta som ett bidrag med så kallade bra fetter, omättade fetter. Många av oss behöver äta mer av omättade fetter och oliver är då ett bra livsmedel att välja.

Jag har inte sett något GIvärde på oliver men eftersom de knappt innehåller några kolhydrater blir GI lågt.

När du skriver att du har hög nivå på dina blodkolesterolvärden så utgår jag från att det är det som kallas LDL, det så kallade “onda” kolesterolet. Det värdet ska ju nämligen vara så lågt som möjligt kan man säga.

Det så kallade “goda” kolesterolet, HDL, bör däremot vara så högt som möjligt. Det totala värdet av blodkolesterol bör vara under fem i de flesta analysmetoderna. Det kan variera lite beroende på det lab som gör analysen.

Att få en bra balans på de fetter vi äter är av värde för dig. Generellt gäller mer omättade fetter och mindre mättade fetter alltså. Dessutom har fiberintaget betydelse, här har frukt, bär, grönsaker och rotfrukter stor betydelse.

Slutligen har också den dagliga rörelsen, motionen, stor betydelse för våra blodkolesterolnivåer. En promenad med lite oliver med som proviant och mellanmål är ypperligt för dig alltså. Lycka till hälsar Dietist Bim