Fiberrikt bröd

Hej! Jag vill äta fullkornsbröd med lågt GI, men jag vet inte vart jag hittar det. Förut har jag ätit polarkraft -fullkorn, men jag tycker inte att det är så väldigt mättande och söker därför efter tips på annat bröd. har du något tips? vad för bröd har hela korn, hur kan man se det på tex innehållsförteckningen på brödet? tacksam för hjälp! / cissi

Svar:

Hej Cissi,
Vi har inte någon GI-märkning på livsmedel i Sverige. Jag hoppas egentligen att vi ska slippa det också eftersom GI värdet ju alltid ska sättas i relation till allt annat man äter samtidigt. Att få ett GI-värde på en hel måltid, det vore något däremot.

Nåväl, jag tycker du ska välja ett bröd med hög halt fiber och lite socker. Om du tittar på innehållsdeklarationen och socker eller annan sötning kommer efter jäst, innebär det att brödet i princip är sockerfritt. Sockret har jästen mumsat i sig i jäsningen så att säga.

Nyckelhålet är ju en liten hjälp till vägledning. Nu varierar fiberinnehållet ganska stort inom nyckelhålsmärkta brödsorter också, så jag råder dig att faktiskt titta på innehållsdeklarationen.

Så här spontant kan jag tipsa om två bröd som heter Leva, respektive Bra-bröd. Har du provat dem? De är förhållandevis fiberrika och “lättätna”, de går utmärkt att rosta och framförallt är de goda, tycker jag.

Jag hoppas du har tid att vända lite på brödsorterna när du går och handlar. Det är verkligen en djungel det här…. hur många olika sorter att välja mellan som helst. Hårt bröd kan du också variera med tycker jag.

Vänliga hälsningar
Dietist Bim