Varför olivolja?
Hej Bim!
Varför anses det vara bättre att använda olivolja i matlagningen istället för margarin? Jag undrar också över vilka effekterna kan bli av ett för stort intag av mättade fetter? Till exempl om det finns stora hälsoindikationer eller symptom av stort intag!
Tack för hjälpen!
Mvh/Lisa / Lisa
Svar:
Hejsan Lisa,
Vi behöver få i oss fetter i bra balans, dvs vi behöver även mättade fetter, vilket ibland glöms bort. De mättade fetterna verkar dock inte så svåra att få i sig i tillräcklig mängd. Däremot är de enkelomättade fetterna något klurigare att äta i tillräcklig mängd, de hittar vi i oliv- resp rapsolja, avocado, nötter (ej kokos), mandel o oliver bl a. Fleromättade fetter hittar vi framförallt i andra vegetabiliska oljor (förutom oliv- o rapsolja) och även i fisk.
De omättade fetterna behöver vi alltså få i oss mer av generellt sett. Om vi använder ett flytande margarin eller olja i matlagningen är ju det faktiskt ett bra sätt att få i sig de här omättade fetterna.
Hur man upplever användandet av olja eller flytande margarin i matlagningen tror jag har med vana att göra. I det varma köket kan det upplevas som enklare med ett flytande margarin än olja. Det går alldeles utmärkt att använda ett flytande margarin till stekning, bakning och pajer.
Har vi ett på tok för stort intag av mättade fetter i relation till de omättade kan detta leda till en obalans i blodkolesterolhalten. Detta i sin tur kan vara en riskfaktor för hjärt- kärlsjukdom och ohälsa.
Så sammanfattningsvis, använd olja eller flytande margarin i matlagningen, gör en oljebaserad dressing till grönsakerna, äta fisk några gånger i veckan, använd även fisk som smörgåspålägg, njut av nötter, mandel och oliver som tilltugg så får du en bättre balans i fettintaget. Jag önskar dig ett gott liv, vänliga hälsningar Dietist Bim