Gaser av fibrer?
Jag försöker äta nyttigt, tycker t ex mycket om grovt bröd och knäckebröd men äter lagom av detta. Frukt av alla slag, gärna bananer, men…… Varför får jag sådana gaser, och då menar jag GASER! när jag äter fiberrik föda? Och då särskild ovanstående. Är det något med tarmen? Bör jag söka läkare?
Tacksam för svar. / Gerd Magnusson
Svar:
Hejsan Gerd,
Vi producerar en hel del gaser när vi spjälkar maten vi äter. Viss mat orsakar mer gasbildning än annan.
Vi får nästan alltid i oss en del luft när vi sväljer.
Dessutom bildas koldioxidgas genom kemiska reaktioner i tarmarna. Det handlar om flera liter koldioxidgas i samband med en måltid. Som tur är tas det mesta av denna koldioxid upp genom tarmväggen.
Slutligen produceras också gas i tarmbakteriernas ämnesomsättning. Dessa bakterier finns främst i tjocktarmen och de ger bland annat upphov till koldioxid, vätgas och metan samt, i mindre mängder, ett antal illaluktande gaser. Dessa gaser avges när vi släpper väder.
Vissa livsmedel från växtvärlden innehåller kolhydrater som vi inte kan bryta ner, och som är utmärkt föda till tarmbakterierna. Detta förklarar den gasbildning, tror jag, som du berättar om.
Det finns vissa medel på Apoteket som kanske kan vara till hjälp för dig. Tala med personalen på Apoteken. Dessutom Gerd, kom ihåg att tugga maten ordentligt. Drick före och efter måltid, och inte under tiden du äter, för att undvika att du “sköljer ner” maten.
Jag hoppas du får rätsida på detta och om inte annat finner att du ändå kan leva med dessa gaser som vi alla tampas med, mer eller mindre.
Om du misstänker att dina magproblem beror på någon intolerans eller så är det din läkare du ska tala med. Lycka till! Vänliga hälsningar dietist Bim