Äpplen för allergiker?

Vill veta vilka äppelsorter en allergiker kan äta? Gäller sortimentet som ICA kan erbjuda till butiker.
Tacksam för svar.
Anita / Anita Folkesson

Svar:

Hej Anita,
I mitt arbete som dietist upplever jag att det är oerhört individuellt vilka äpplen som tolereras av överkänsliga. Jag förmedlar dock gärna vad Frukt & Grönt främjandet skriver på sin hemsida:

“För den som reagerar på björkpollen under våren, framförallt om symtomen är kraftiga, är risken stor för att allergi mot en eller flera frukter och grönsaker utvecklas. Bland de vanligaste symtomen är svullnad och klåda på läpparna, i munhålan och i svalget men även andra typer av reaktioner förekommer. Oftast kommer besvären mycket snabbt efter det man ätit. I en lista över livsmedel, som ofta ger allergiska besvär, kommer äpplen på andra plats efter hasselnötter, följt av persikor, körsbär, mandel mm.

Man har hittat samma protein i både björkpollen och äpplen som orsakar allergi. Det gör att man kan analysera hur mycket det finns av proteinet i olika äppelsorter, var i frukten det finns och hur det påverkas av matlagning.

Proteinet finns i störst mängd i skalet och är värmekänsligt. Därför är det inte ovanligt att en del allergiker tål skalade äpplen eller äpplen i tillagad form som äppelmos, äpple i äppelkakor, pastöriserad äppeljuice etc.

Forskare på Balsgård har i samarbete med tyska forskare funnit att en del sorter innehåller betydligt mindre av det här proteinet än andra och därför tolereras bättre av allergiker. Hit räknas bl a Gloster. Vanliga sorter som Granny Smith, Golden Delicious, Jonagold och Cox Orange ger tyvärr ofta besvär. Fortfarande saknas dock information om många sorter som finns på den svenska marknaden.

Bristande anslag har gjort att forskningen har lagts “på is” tills vidare. Det är säkert många björkpollenallergiker och äppelälskare som inget högre önskar än att nya forskningspengar skall bli tillgängliga.”

Hoppas du fått lite vägledning. Vänliga hälsningar Dietist Bim