Varför är nyttig mat nyttig

Hej Bim!
Jag har några frågor som jag skulle vilja ha svar på.
Det är så att vi håller på att forska om kroppen i klassen och jag har om nyttig och onyttig mat.
Vad är det som är nyttig mat?
Vad är det som får kroppen att må bra?
Varför ska man inte äta så mycket onyttig mat?
Vad är onyttig mat?
Det skulle vara jätte snällt om du kunde svara på dom här frågorna innan den 17/10.
Tack på förhand!
//Sandra 8e på Öland / sandra

Svar:

Hej Sandra,
Kul att du har valt mat som ämne. Glädjande att du säger mat också, och inte kost. Jag tycker kost låter så sterilt liksom… vi äter ju mat.

När det gäller vad som är “nyttigt” och “onyttigt” beror det helt på vem det är som ska äta. Vi har individuella behov och för en person kan det vara livsnödvändigt att äta jättemycket fett t ex för att nå upp till tillräcklig mängd energi varje dag. En annan person, som inte har några svårigheter med att få tillräckligt med energi i sig, vinner på att vara lite försiktig med fettet t ex. Förstår du?

Säg att jag jobbar på att hålla vikten. Äter jag för mycket energi flera dagar i rad, eller kanske veckor i rad då går jag upp i vikt. Vissa går upp i vikt lättare än andra och det är bland annat beroende på gener och en massa andra saker. Jag kanske lever väldigt stillsamt, sitter mest hela dagarna och gör inget speciellt på min fritid. Är det så här för mig får jag vara vaksam på att äta mycket grönsaker och rotfrukter, frukt och bär, för att bli mätt och belåten och ändå inte få för mycket energi i mig.

Om jag är sjuk, kanske i cancer, och går igenom svåra behandlingar så är det jätteviktigt att jag får i mig så mycket energi som möjligt. Kanske jag mår illa om jag ser en tallrik med mycket mat eftersom jag helt enkelt inte orkar äta mycket mat. Då gäller ju att äta energirik mat, dvs mycket energi på liten mängd mat. Då får jag ofta hålla igen på grönsakerna och rotfrukter och istället satsa på t ex feta såser, energirika pålägg etc.

Det som vår kropp mår bra av är lite olika alltså, när det gäller matval. En sak som är gemensam för i princip alla människor är att vi behöver mat med jämna mellanrum. Ingen mår speciellt bra av att hoppa över måltider och låta det gå för lång tid mellan att vi äter.

Att försöka använda sig av tallriksmodellen till lunch och middag är jättebra. Att försöka få med något grönt, dvs frukt, bär, grönsaker o rotfrukter till varje måltid är för de flesta betydelsefullt.

Gå gärna till Livsmedelsverkets hemsida och läs mer om bra mat. www.slv.se är adressen.
Lycka till med ditt arbete och njut av vanlig god mat varje dag hälsar Dietist Bim