Vad räknas som fullkorn?

Hej Bim!
Jag och en arbetskamrat satt på lunchen idag och diskuterade fullkorn. Hon hävdade att endast om hela kornen av till exempel råg fanns med så kunde det kallas för fullkorn medan jag sa att det spelade ingen roll om kornet var malt eller ej, bara hela kornet var med från början.
Vem har rätt? / Margaretha Öberg

Svar:

Hej Margaretha,
Hela sädeskorn är mycket långsamma livsmedel och ett utmärkt ombyte till ris, pasta och potatis.

Hela sädeskorn i bröd ger betydligt långsammare och lägre blodsockersvar än fullkorn på helmalet mjöl.

Pumpernickelbröd som till stor del består av hela korn är långsamt.

Ett fiberrikt bröd kan vara lika snabbt som ett vitt bröd om det är bakat på finmalet mjöl. Fibrerna i brödet är oftast inte de sk gelbildande fibrerna varför de inte kan hjälpa till att fördröja upptaget.

Ja, hoppas ni kan komma överens nu och ta en hård smörgås till eftermiddagsfikat t ex. Smakligt mellanmål hälsar
Dietist Bim