Vad kan jag ersätta mjölet med?

Hej! Min fråga är hur man bäst undviker mjölmat om det inte är nyttigt för en? Jag som älskar all sorts mjölmat; pannkaka, pasta, bröd etc. letar febrilt efter något att ersätta det med. Har du något förslag?
Tack på förhand. / Isabelle

Svar:

Hejsan,
Är du glutenintolerant undrar jag? Hur menar du annars att det inte är nyttigt för dig med mjölmat? Veteallergi? Är du glutenintolerant gäller att i första hand utesluta vete, råg, och korn i mjölväg. Då får man mer gå över till bovetemjöl, rismjöl, hirs osv. Man kan också möjligen pröva glutenfria mjölmixer, där det i princip är glutenfritt och de flesta inte reagerar negativt. När det gäller veteallergi ska vete uteslutas. Havre har jag inte tagit med, varför? Under en tid nu har man sett att rena havreprodukter inte vållar problem för den som är glutenintolerant. Åtminstone inte de flesta vuxna. Menar du att vitt mjöl är ett problem för dig pga det som brukar kallas sockerberoende så bör du satsa på grova mjöltyper, inte så raffinerat alltså. För att hitta ersättning ser vi på tallriken, där mjöl finns är också ris, potatis förekommande. Vid glutenintolerans kan man göra pannkaka på glutenfritt mjöl, även bröd kan göras glutenfritt. Få med alla bitar, grönsakerna, rotfrukterna, fisken, köttet, ägg, mjölk- och mejeriprodukter för proteiner och använd dig av ris och potatis. Mitt svar blir lite svävande då jag inte riktigt vet ditt problem. Hoppas något litet har klarnat i alla fall. Jag önskar dig lycka till så länge! Vänliga hälsningar Dietist Bim