Äpplena är brunprickiga
Jag har tre äppelträd i min trädgård, alla cirka 25 år gamla, skulle jag tro. På två av träden, de står på samma sida av trädgården, är äpplena brunprickiga och bladen också brunaktiga. På det tredje trädet är äpplena fina men ej så många istället. Är de maskätna eller? Vad ska jag göra för att det ska blir bättre nästa år? / Teta L
Svar:
Hej
Skorv är en svamp som brukar börja på bladen och vid svårare angrepp sprida sig till frukterna. Den härjar hårt blöta somrar som i år. Man kan möjligtvis förebygga den genom att hålla kronan på trädet öppen och luftig så solen kommer åt att torka upp fukten – när den någon gång tittar fram- solen alltså.
Skorv påverkar hållbarheten på frukten. Den försämras och det är svårt att förvara skorviga äpplen någon längre tid. Men det är inte farligt att äta äpplena när man skurit bort de fula fläckarna.
Gunnel