Så undersöker du dina bröst
- Undersök brösten varje månad, till exempel i duschen och med intvålade händer. Knölar är det främsta symtomet på bröstcancer. Känn även under armarna.
- Efter mens är brösten minst svullna och lättast att känna på.
- Om du inte längre har mens, bestäm dig för ett datum varje månad då du kollar igenom brösten, för att få in en rutin.
- Titta även på dina bröst i spegeln varje månad. Tecken på bröstcancer kan vara förstorat och hårt bröst, hudrodnad och “apelsinhud”, indragningar i huden, blod eller vätska från bröstvårtan och knöl i armhålan.
- Forskning visar att fysisk aktiv-itet minst 30 minuter om dagen, de flesta av livets dagar, minskar risken för cancer.
- Försök att hålla vikten. Fetma ökar risken för bröstcancer.
Källor: Britta Hedefalk, specialistsjuksköterska. Elisabet Lidbrink, överläkare samt Cancerfonden.se
Vanligaste cancerformen bland kvinnor
Var nionde kvinna kommer någon gång i livet att drabbas av sjukdomen, som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor.
60 år eller äldre är de flesta som får diagnosen bröstcancer. Färre än fem procent är yngre än 40 år.
Varje dag insjuknar cirka 20 kvinnor i Sverige i bröstcancer. Men den skrämmande siffran till trots överlever drygt 80 procent av alla som får diagnosen.
– Man har goda chanser att bli frisk. Bröstcancer är en behandlingsbar sjukdom, med god prognos jämfört med andra cancerformer. Särskilt om sjukdomen upptäcks i ett tidigt skede, konstaterar Britta Hedefalk, kommunikatör och specialistsjuksköterska vid Cancerfonden.
Gratis från nästa sommar
Samhället kallar oss kvinnor till mammografi med jämna mellanrum från 40 års ålder. Då kan man upptäcka förändringar innan sjukdomen har börjat ge symtom, samt knölar som är för små för att känna med händerna.
– Fördelarna med en tidig upptäckt är att risken för att sjukdomen ska sprida sig minskar, säger Britta Hedefalk.
Vanligen upptäcks sjukdomen på tre sätt: Att kvinnan själv känner eller ser en förändring, att hennes partner gör det, eller vid mammografi.
Från och med sommaren 2016 kommer mammografiundersökningen att bli avgiftsfri, i hopp om att fler ska delta när de får sin kallelse. Undersökningen har hittills varit avgiftsbelagd i de flesta landsting, till en kostnad av 150–200 kronor. Stockholm och Gotland är i dagsläget de enda landsting som har gratis mammografiundersökning.
Nackdelarna med mammografi som framförs är att metoden inte alltid är helt pålitlig, och att några behandlas i onödan för cancer som aldrig kommer att ge några besvär, om det är en långsamt växande cancer. Dessutom kan kvinnor känna oro inför undersökningen och resultatet.
– Se mammografi som en vanlig hälsokontroll, som du gör för att tidigt upptäcka eventuella förändringar i tid, istället för att vara rädd för resultatet, råder Britta Hedefalk.
Ibland kan man behöva göra ett ultraljud som komplement om resultatet är svårtolkat, eller om kvinnan har något obehag från brösten som inte syns på röntgenbilderna.
Viktigt med tidig upptäckt
Förutom mammografi är egenvård viktigt, poängterar Britta Hedefalk. Det vill säga att man själv undersöker sina bröst med jämna mellanrum. Detta är särskilt viktigt för den som är för ung för att kallas till allmän undersökning, så kallad screening, eller som inte går av någon annan anledning.
– Bli kompis med dina bröst, gör det till en rutin att varje månad känna igenom dem och titta efter förändringar. Och våga sedan gå till en vårdcentral om något är annorlunda, råder Britta Hedefalk.
Tack vare forskningen finns nya, effektiva läkemedel även vid den allvarligare formen av bröstcancer som är aggressivare och har högre risk både för återfall och spridning.
– Om man i ett tidigt skede kan konstatera att det är den allvarligare formen av bröstcancer, kan man matcha med rätt läkemedel. På så sätt kan man ge de här kvinnorna samma möjlighet att överleva som kvinnor med lindrigare former, säger Britta Hedefalk.
150 000 kvinnor kommer inte
Men det finns mer kvar att göra, eftersom tillgången till de här preparaten varierar mellan landstingen.
– Man är olika liberal med vilka som ska få de här dyra läkemedlen, konstaterar Elisabet Lidbrink, överläkare vid bröstsektionen, Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Just nu pågår en studie i Skåne som syftar till bättre mammografiteknik, berättar hon.
– Förhoppningen är att den leder till en enklare undersökning och bättre bilder, så att mer bröstcancer kan hittas.
Enligt Elisabet Lidbrink minskar mammografi i dagsläget risken för dödlig cancer med 20-30 procent.
Men inte alla som kallas till röntgenundersökning av brösten dyker upp. 150 000 kvinnor uteblir årligen. I procent kan det handla om 15–20 procent, beroende på hur många som undersöker sig privat. Kvinnor med invandrarbakgrund, svag ekonomi och låg utbildning har lägst deltagande.
– Det kan även handla om rädsla, och om psykisk sjukdom. Samtidigt behöver man vara medveten om att mammografi inte är någon hundraprocentig metod. Detta gäller särskilt yngre kvinnor. Kvinnor som fortfarande har mens har för det mesta mer svår-
undersökta bröst. Mammografibilden blir mer tät och eventuella tumörer är svårare att se, säger Elisabet Lidbrink.
Av Mia Coull