RECEPT FRÅN IK

Torskrygg med vitvinssås

Av .

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

    Vitvinssås

  • 3 st schalottenlökar små
  • 1 st timjan kvist
  • 1 msk smör
  • 3 dl vitt vin oekat med hög syra
  • 4 dl vatten + 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 4 dl vispgrädde
  • 1.5 tsk majsredning
  • 2 msk smör
  • salt
  • 4 skiva skinka lufttorkad av parmatyp
  • 4 bitar torskrygg à ca 150 g, med skinn, MSC-märkt
  • 150 g sockerärtor
  • 2 dl frysta ärtor små
  • Till servering

  • potatis Nykokt

Gör så här

1
Skala och hacka schalottenlöken, mjukfräs den med timjankvisten på låg värme i smöret utan att den tar färg.
2
Tillsätt vinet och koka ner tills hälften återstår. Tillsätt sedan vatten och fiskfond och koka ner tills cirka 2 dl återstår.
3
Häll grädden i en egen kastrull och koka ner den på medelvärme tills hälften återstår. Rör om då och då och se till så att den inte bränns.
4
Sila av fiskfonden och blanda med den reducerade grädden.
5
Inför servering Blanda redningen med lika mycket vatten, rör ner i såsen och låt koka upp.
6
Stavmixa ner 2 msk smör i såsen och mixa den skummig. Smaka av med salt.
7
Stek parmaskinkan frasig i stekpanna med en gnutta fett. Låt svalna och smula i mindre bitar.
8
Värm under tiden ugnen till 125 grader. Lägg torskbitarna i en smord form med skinnet nedåt. Salta. Sätt en ugnstermometer i tjockaste delen av fisken. Täck formen med ugnsfolie och baka torsken i ugn till en innertemperatur av 47 grader.
9
Ta ut och låt stå, temperaturen fortsätter att stiga några grader.
10
Ansa och skär sockerärtorna på längden och koka dem och ärtorna ett par minuter i saltat vatten.
11
Dra skinnen av fisken och lägg upp på tallrik, toppa med nymixad skummig sås och smulad parmaskinka. Servera ärtor och kokt potatis till.

Kommentar:
Hemligheten bakom en perfekt tillagad torskrygg stavas termometer, fisken bakas till 47 graders innertemperatur. Självklart väljer vi MSC-märkt torsk!

Passar till:

Recept // Fler fiskrecept