1997 somnade fransyskan Jeanne Calment in vid en ålder av hisnande 122 år. Det gör henne till den äldsta bekräftade människa som någonsin levt. Sedan dess har medellivslängden ständigt ökat i världens utvecklade länder, men trots det har ingen kunnat hota Jeannes rekord.
Om man ska tro forskaren inom genetik Jan Vijg på Albert Einstein College of Medicine, så beror det på att vi nu nått människans yttersta åldersgräns. Han menar att våra kroppar helt enkelt inte håller för att bli äldre än 115 år, skriver New York Times.
I sin forskning har Jan Vijg följt den statistik som visar vilka åldersgrupper i samhället som ökar mest. Där kunde han bland annat se att kvinnliga 85-åringar var den grupp som ökade allra mest i Frankrike på 1920-talet. Samma statistik 70 år senare visade att 102-åringar var den grupp som ökade mest. Om den här trenden skulle ha hållit i sig borde 110-åringar vara den grupp som ökade mest idag, men så är inte fallet.
Vijg och hans kollegor granskade också dokumentationen av världens alla extremt långlivade människor och då upptäckte de en tydlig ålderströskel. Bland alla fallen var det bara ett fåtal som lyckats bli äldre än just 115 år. Enligt Vijg är därför Jeanne Calment ett extremt undantag.
– För att exempelvis lyckas få fram en människa som kan bli 125 år gammal skulle vi behöva en befolkning på jorden som var tiotusen gånger större än den är nu, säger Jan Vijg till New York Times.
Vijg ser dock en möjlighet för att människor i framtiden ska kunna ta sig över 115 års-tröskeln.
– DNA och molekyler i kroppen slits under åren så att de till slut kollapsar. Men kommer man på ett sätt att reparera kroppen på cellnivå, så kan det förändras, säger Jan Vijg till New York Times.