Vinbräserad nötstek

Du behöver 1.5 kg innanlår rostbiff eller fransyska 3.5 st vitlöksklyftor 1 tsk pepparmix 1 tsk salt 1 tsk timjan 2 st lagerblad 1.5 msk...


6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg innanlår rostbiff eller fransyska
  • 3.5 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk pepparmix
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 2 st lagerblad
  • 1.5 msk olivolja
  • 1.5 dl rödvin

Gör så här

1
Putsa bort hinnor och eventuellt fett på steken. Bind upp köttet med krympt bomullssnöre om så behövs. Gör små fina snitt i köttet och stoppa in skalade och halverade vitlöksklyftor.

2
Blanda pepparmix, salt, timjan och smulat lagerblad. Gnid steken runt om med blandningen. Hetta upp oljan i en gryta, gärna en av gjutjärn. Bryn steken runt om så att den får fin färg.

3
Stick in en köttermometer mitt i steken. Späd med lite av rödvinet och lägg på locket. Sänk plattans temperatur och låt köttet bräsera på svag värme. Späd med mer vin undan för undan.

4
Köttet är genomstekt när termometern visar 75 grader, beräkna att det tar knappt 2 timmar per kg kött. Avsluta stekningen vid 70 grader om steken önskas rosa.

5
Ta upp köttet och låt det ligga en stund omsvept med folie. Sila skyn och red den eventuellt med lite majsstärkelse, Maizena.

6
Skär köttet i tunna, fina skivor och servera dem varma, överösta med lite het sky. Köttet kan även serveras kallt med varm sky och tillbehör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top