Du behöver
- 1.5 kg innanlår rostbiff eller fransyska
- 3.5 st vitlöksklyftor
- 1 tsk pepparmix
- 1 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 2 st lagerblad
- 1.5 msk olivolja
- 1.5 dl rödvin
Gör så här
1
Putsa bort hinnor och eventuellt fett på steken. Bind upp köttet med krympt bomullssnöre om så behövs. Gör små fina snitt i köttet och stoppa in skalade och halverade vitlöksklyftor.
2
Blanda pepparmix, salt, timjan och smulat lagerblad. Gnid steken runt om med blandningen. Hetta upp oljan i en gryta, gärna en av gjutjärn. Bryn steken runt om så att den får fin färg.
3
Stick in en köttermometer mitt i steken. Späd med lite av rödvinet och lägg på locket. Sänk plattans temperatur och låt köttet bräsera på svag värme. Späd med mer vin undan för undan.
4
Köttet är genomstekt när termometern visar 75 grader, beräkna att det tar knappt 2 timmar per kg kött. Avsluta stekningen vid 70 grader om steken önskas rosa.
5
Ta upp köttet och låt det ligga en stund omsvept med folie. Sila skyn och red den eventuellt med lite majsstärkelse, Maizena.
6
Skär köttet i tunna, fina skivor och servera dem varma, överösta med lite het sky. Köttet kan även serveras kallt med varm sky och tillbehör.