Thailändsk räksoppa (nästan!)

Du behöver 2 st citrongräs 1 l hönsbuljong ingefära en bit färsk, skalad och skuren i tre sockerbitsstora delar 4 st limeblad 1/2-1 tsk chilipasta...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st citrongräs
  • 1 l hönsbuljong
  • ingefära en bit färsk, skalad och skuren i tre sockerbitsstora delar
  • 4 st limeblad
  • 1/2-1 tsk chilipasta
  • limefrukt saften av 1-2
  • 2 tsk fisksås

Att lägga till:

1.5 st chilifrukt milda
1 st purjolök
500 g räkor med skal färska eller djupfrysta
8 st havskräftor färska
koriander eller bladpersilja

Gör så här

1
Skala räkorna och ta ut havskräftstjärtarna och ställ kallt så länge.

2
Krossa den hårda, vita delen på citrongräset med en hammare. Koka upp buljongen med citrongräs, ingefära och limeblad (eller limesaft) och sjud sakta cirka 1/2 timme.

3
Fräs chilipastan i en aning olja och sila i soppan så att inte kärnorna kommer med. Tillsätt limesaft och fisksås och smaka av. Tillsätt urkärnad, finhackad chilifrukt och snett skivad purjo och koka någon minut. Lägg i skaldjur som inte ska koka. Strö över koriander eller persilja. Servera direkt – som förrätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top