RECEPT FRÅN IK

Thailändsk gurksallad med rimmad kyckling

Av .

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2.5 st kycklingfil
  • 1 l vatten
  • 0.5 dl salt
  • 2 msk strösocker
  • Sallad:

  • 2 st gula lökar
  • 2 st gurkor helst ekologiska
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st röda chilifrukter
  • 2 st koriander krukor
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk strösocker
  • limesaft från 2 lime
  • citronsaft från 1/2 citron
  • kokt ris

Gör så här

1
Ansa kycklingfiléerna. Blanda vatten, salt och socker till en rimlag, rör tills salt och socker lösts upp. Lägg ner kycklingen och låt stå svalt minst 2 timmar, gärna längre.
2
Sjud de rimmade kycklingfiléerna i vatten eller kycklingbuljong ca 10 minuter. Slå bort kokvätskan och låt svalna under lock.
3
Skiva löken ytterst fint och lägg lökskivorna i en skål med iskallt vatten. Strimla gurkan på längden med mandolin eller potatisskalare.
4
Finhacka vitlök och chili. Hacka koriandern – hela plantan, stjälkarna också. Rör fisksås, socker, pressad lime och citron tills sockret lösts upp. Skiva kycklingen tunt.
5
Låt löken rinna av i durkslag.
6
Blanda, lök, gurka, vitlök, chili, koriander och kyckling i en skål och slå över dressingen.
7
Servera med nykokt ris.
8
Tips! Har du inte tid att rimma kycklingen kan du använda färdiggrillad kyckling utan skinn.

Kommentar:
Tid: 35 minuter + tid för rimning. Receptet är hämtat från boken "Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag" (Norstedts).

Recept // Fler kyckling & fågelrecept