RECEPT FRÅN

Thailändsk gurksallad med rimmad kyckling
Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner
Du behöver
- 2.5 st kycklingfil
- 1 l vatten
- 0.5 dl salt
- 2 msk strösocker
- 2 st gula lökar
- 2 st gurkor helst ekologiska
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 st röda chilifrukter
- 2 st koriander krukor
- 2 msk fisksås
- 2 msk strösocker
- limesaft från 2 lime
- citronsaft från 1/2 citron
- kokt ris
Sallad:
Gör så här
1
Ansa kycklingfiléerna. Blanda vatten, salt och socker till en rimlag, rör tills salt och socker lösts upp. Lägg ner kycklingen och låt stå svalt minst 2 timmar, gärna längre.
2
Sjud de rimmade kycklingfiléerna i vatten eller kycklingbuljong ca 10 minuter. Slå bort kokvätskan och låt svalna under lock.
3
Skiva löken ytterst fint och lägg lökskivorna i en skål med iskallt vatten. Strimla gurkan på längden med mandolin eller potatisskalare.
4
Finhacka vitlök och chili. Hacka koriandern – hela plantan, stjälkarna också. Rör fisksås, socker, pressad lime och citron tills sockret lösts upp. Skiva kycklingen tunt.
5
Låt löken rinna av i durkslag.
6
Blanda, lök, gurka, vitlök, chili, koriander och kyckling i en skål och slå över dressingen.
7
Servera med nykokt ris.
8
Tips! Har du inte tid att rimma kycklingen kan du använda färdiggrillad kyckling utan skinn.
Kommentar:
Tid: 35 minuter + tid för rimning. Receptet är hämtat från boken "Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag" (Norstedts).
Tid: 35 minuter + tid för rimning. Receptet är hämtat från boken "Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag" (Norstedts).