Spenatpaj på smördeg

Du behöver 750 g färsk spenat sköljd 0.5 tsk muskotnöt riven 1 tsk fransk senap 1 tsk salt svartpeppar nymalen 3 st ägg 50 g...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 750 g färsk spenat sköljd
  • 0.5 tsk muskotnöt riven
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar nymalen
  • 3 st ägg
  • 50 g parmesanost riven
  • 2 st rullar smördeg
  • 1 st burk kronärtskockshjärtan (8 st)
  • 100 g gorgonzolaost
  • 1 st påse pinjenötter (50 g)

Gör så här

Lägg spenaten i en stor kastrull med en bottenskyla vatten. Lägg på lock och koka tills bladen mjuknat. Häll av och krama ur vätskan. Grovhacka och krydda med muskot, senap, salt och peppar. Vispa upp två ägg och blanda i spenaten tillsammans med parmesan. Smörj en pajform, täck botten med ena smördegsrullen. Pressa upp längs kanten, renskär med vass kniv. Bred ut hälften av spenaten, lägg på kronärtskockshjärtan och gorgonzola i småbitar. Täck med resten av spenaten. Pensla kanten med uppvispat ägg, täck med den andra smördegsrullen. Nyp ihop och renskär kanten. Överbliven deg används till dekoration. Pensla locket med ägg, klipp hål för ånga att slippa ut, lägg på dekorationsdeg och strö över pinjenötter. Grädda på nedre falsen i ugn i 200 grader 30–35 minuter. Serveras ljummen.


Kommentar:
Läsarrecept av Solveig Hallin.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top