Perfekta pajskalet

Du behöver 70 g smör kylskåpskallt 2 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 0.5 tsk salt 70 g kesella 1.5 msk kallt vatten Gör så här...

Tillagningstid: 35 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 70 g smör kylskåpskallt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 70 g kesella
  • 1.5 msk kallt vatten

Gör så här

1
Skär smöret i tärningar. Arbeta hastigt samman mjölsorterna, salt, kesella och smör, det går smidigast i en matberedare med knivarna på, men för hand går också. Tillsätt slutligen vattnet och arbeta samman till en smidig deg.

2
Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut till en rund platta, cirka 3 millimeter tjock. Ta eventuellt mer mjöl på bakbordet så att den inte fastnar.

3
Klä en form med löstagbara kanter med degen. Var noga med att trycka ut den ordentligt i kanterna vid botten och att nypa till extra runt kanten längst upp.

4
Skär bort överflödig pajdeg som sticker ut över kanterna. Täck formen med plastfolie och låt vila kallt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

5
Ta fram pajen och ta bort plastfolien. Nagga pajbotten med en gaffel, täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter eller tills botten känns genomgräddad. Ta ut pajen och ta bort folien.

6
Nu kan pajen fyllas med någon härlig fyllning.


Kommentar:
Tid: 35 minuter + vilotid. Se goda fyllningar under passar till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top