Du behöver
- 70 g smör kylskåpskallt
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 0.5 tsk salt
- 70 g kesella
- 1.5 msk kallt vatten
Gör så här
1
Skär smöret i tärningar. Arbeta hastigt samman mjölsorterna, salt, kesella och smör, det går smidigast i en matberedare med knivarna på, men för hand går också. Tillsätt slutligen vattnet och arbeta samman till en smidig deg.
2
Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut till en rund platta, cirka 3 millimeter tjock. Ta eventuellt mer mjöl på bakbordet så att den inte fastnar.
3
Klä en form med löstagbara kanter med degen. Var noga med att trycka ut den ordentligt i kanterna vid botten och att nypa till extra runt kanten längst upp.
4
Skär bort överflödig pajdeg som sticker ut över kanterna. Täck formen med plastfolie och låt vila kallt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
5
Ta fram pajen och ta bort plastfolien. Nagga pajbotten med en gaffel, täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter eller tills botten känns genomgräddad. Ta ut pajen och ta bort folien.
6
Nu kan pajen fyllas med någon härlig fyllning.
Tid: 35 minuter + vilotid. Se goda fyllningar under passar till.