RECEPT FRÅN IK

Högrevsgryta med kantarell och lök

Av .

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 st flaska rödvin helst oekat
  • 800 g högrev
  • matolja till stekning
  • salt
  • 1 st gul lök delad
  • 1 st morot skalad och delad
  • 0.5 st vitlök kluven tvärsöver
  • 2 st tomater delade
  • 3 st lagerblad
  • 4 st kvistar rosmarin
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 msk majsena
  • salt råsocker
  • 1 st vitlök riven
  • 1 msk rosmarin hackad

Gör så här

1
Koka upp vinet i tryckkokaren och reducera till hälften utan lock. Putsa köttet rent från senor och överdrivet fett, och skär i 3 x 3 centimeters tärningar. Bryn köttet hårt i stekpanna med lite olja, i omgångar om det behövs. Salta lätt. Lägg i tryckkokaren. Bryn löken, moroten och vitlöken hårt i riktigt het torr panna. Lägg över lök, morot, vitlök, tomat, lagerblad, rosmarin och peppar i tryckkokaren. Lägg på locket, låt koka upp och koka i 35–40 minuter.
2
Lyft ur köttet, och håll varmt. Sila såsen, pressa ur vätskan ordentligt och kasta grönsakerna (de har nu gett sin smak åt såsen, och är därför rätt smaklösa). Koka upp såsen och reducera ner till två tredjedelar. Red av med majsenan utrörd i vatten. Smaka av med salt och socker. Riv i vitlöken och tillsätt den hackade rosmarinen. Värm sedan köttet försiktigt i såsen.
3
Garnityr Lägg löken med snittytan nedåt i en kall stekpanna. Sätt på svag värme i cirka 15–20 minuter, eller tills ytan blir karamelliserad och löken blir mjuk. Låt svalna. Dra sedan av skalet och första lagret. Salta.
4
Stek kantarellerna i stekpanna. Stek först med oljan tills svampen släpper vätska och vätskan kokar bort. Avsluta med smör och persilja. Salta.

Recept // Fler nötköttrecept