Du behöver

  • 4 st potatis ca 350 g
  • 1 st gul lök
  • 1.2 l grönsaksbuljong
  • 500 g ärter djupfrysta gröna
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1.5 msk timjanblad gärna backtimjan
  • 1 tsk salt
  • 1.5 krm vitpeppar mald
  • Tomatmacka:

  • 8 skiva vitt formbröd
  • 1 st bifftomat
  • 1 st rödlök liten
  • 1.5 dl keso
  • 8 st marinerade soltorkade tomater

Gör så här

1
Skala och skär potatis och lök i mindre bitar. Koka upp buljongen i en gryta. Tillsätt potatis och lök och låt koka under lock cirka 10 minuter.
2
Lägg ärterna i grytan och koka ytterligare cirka 5 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav. Rör i lätt-creme fraichen och smaka av med timjan, salt och peppar.
3
Lägg ut hälften av brödskivorna på en skärbräda. Skölj och skiva tomaten. Skala och skiva löken. Fördela keson på brödskivorna. Lägg på bifftomat, lök, soltorkad tomat och till sist resterande bröd.
4
Grilla de dubbla mackorna i smörgåsgrill eller i våffeljärn. Skär mackorna i trekanter.
5
Servera soppan med de dubbla tomatmackorna. Bjud på mikrad varm banan med mixade hallon som dessert.

Kommentar:
Timjan kommer från länderna runt Medelhavet men växer även vilt i Sverige. Prova gärna olika slags timjan som citrontimjan eller backtimjan.

Recept // Fler grönsakerrecept