RECEPT FRÅN IK

Chokladhjärtan - bakelse till Alla hjärtans dag

Av .

Tillagningstid: 90 minuter
3 portioner

Du behöver

    Kaka

  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1.5 msk kakao
  • 0.5 tsk bakpulver
  • strösocker extra att strö över kakan
  • Chokladgrädde

  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1.5 msk kakao
  • 1.5 msk florsocker
  • Glasyr

  • 100 g mörk choklad hackad
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

1
Kaka: Vispa äggen till kakan riktigt pösigt tillsammans med strösockret.
2
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, sikta och vispa försiktigt ner i äggsmeten.
3
Bred ut smeten i ett jämnt, ganska tunt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper.
4
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 6 minuter. Grädda inte för länge för då blir botten spröd.
5
Ta ut ur ugnen och strö kakans överdel med socker.
6
Lägg på ett bakplåtspapper och vänd så att kakans undersida kommer uppåt. Lossa på det bakplåtspapper som nu är överst. Låt svalna lite.
7
8
Chokladgrädde: Vispa grädden fluffig, men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker.
9
Montering Skär chokladbottnen i tre delar på bredden.
10
Bred hälften av chokladgrädden på den ena och lägg på nästa botten.
11
Bred resten av chokladgrädden ovanpå och lägg på den sista bottnen.
12
Ställ gärna in i frysen i cirka 1 timme så blir det lättare att stansa ut hjärtan.
13
Du kan även förbereda hit i god tid och frysa in längden, och sedan låta den tina lite innan du stansar ut hjärtan.
14
Ta ut längden ur frysen och stansa ut hjärtan med ett kakmått.
15
16
Glasyr: Mät upp choklad och vispgrädde i en liten kastrull och smält ihop på svag värme på spisen.
17
Dra av kastrullen från plattan när glasyren blivit jämn och blank. Bred glasyren på bakelserna. Om den känns rinnig kan du först låta den tjockna en stund i rumstemperatur.
18
Dekorera eventuellt med små torkade, ätliga rosenknoppar.

Kommentar:
Steg för steg beskrivning finns här: www.icakuriren.se/Temasidor/Alla-hjartans-dag/Alla-hjartans-bakelse/ Tips! Utöka gärna bakelserna med något din älskling tycker om. Bred på ett lager hallonsylt innan du brer på chokladgrädden, fukta bottnarna med lite whisky eller strö över krossad daim. Tid: 25 minuter + tid i ugn och frys Satsen ger 3-4 bakelser beroende på storlek.

Recept // Fler mjölrecept