Du behöver

    Du behöver:

  • 4 dl sushiris
  • 6 dl vatten
  • 0.5 dl risvinäger
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 msk salt
  • Rullar:

  • 4 msk sesamfrön vita
  • 1 st morot skalad
  • 0.5 st gurka
  • 1 st avokado
  • 4 msk sesamfrön svarta
  • 4 st noriark (sjögräsark)
  • majonnäs
  • Tillbehör:

  • japansk soja
  • wasabipasta

Gör så här

1
Spola riset noga i kallt vatten. Lägg det i en kastrull och häll på vattnet. Låt dra i 30 minuter. Koka upp utan lock. Rör om när det börjar bubbla, och flytta över kastrullen till en annan platta som står på lägsta värme. Har du gas- eller induktionsspis kan du bara sänka till lägsta värme. Låt sjuda under lock tills vattnet är absorberat, tar 13–15 minuter. Dra kastrullen från värmen, låt dra 5 minuter. Rör ihop risvinäger, socker och salt. Häll blandningen i kastrullen och plöj med en träsked genom riset. Häll upp det i en form och plöj lite till så riset blir luftigt. Låt svalna minst 1 1/2 timme. Riset kan göras dagen före och förvaras övertäckt i kylen.
2
3
Rullar: Rosta de vita sesamfröna i torr panna. Skär moroten i stavar, koka mjuka i 2 minuter, spola dem kallt. Kärna ur och skär gurkan i stavar, skär avokadon i avlånga bitar.
4
Bred ut ett halvcentimeter tjockt lager ris på ett noriark. Blöt händerna så går det lättare. Strö rostade vita och de svarta sesamfröna över. Lägg plastfilm över och vänd så att riset kommer neråt.
5
Lägg en sträng med ris, stavar av grönsaker och lite majonnäs i ena änden. Rulla ihop med hjälp av plastfilmen. Förvara täckt i kylskåp. Skiva upp före servering. Doppa rullarna i soja spetsad med wasabi.
6
Tips: Rullarna kan göras dagen före.

Kommentar:
Tid: 1 1/2 timme + tid för riset att svalna

Recept // Fler grönsakerrecept