Blomkålslåda med bacon

Du behöver 1 st blomkålshuvud (ca 900 g) 3 dl mjölk 150 g tärnat bacon 8 st soltorkade tomater i olja 1 dl kalamataoliver urkärnade...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st blomkålshuvud (ca 900 g)
  • 3 dl mjölk
  • 150 g tärnat bacon
  • 8 st soltorkade tomater i olja
  • 1 dl kalamataoliver urkärnade
  • 4 dl crème fraîche med tomat- och basilika
  • salt och peppar
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk hackad persilja
  • 0.5 dl pinjenötter

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa blomkålshuvudet och skär loss buketter. Koka upp mjölken med cirka 5 deciliter vatten och lite salt. Lägg i blomkålen och koka den precis mjuk i 3–5 minuter, häll av i durkslag.

2
Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper.

3
Lägg blomkålen i en bunke. Grovhacka tomater och oliver, lägg över i bunken med blomkål och tillsätt bacon och creme fraiche. Blanda väl. Salta och peppra.

4
Lägg över blomkålsblandningen i en smord ugnssäker form. Strö över ströbröd, persilja och pinjenötter. Gratinera i mitten av ugnen i

5
10–15 minuter till fin färg.


Kommentar:
Tips! Koka blomkålen i mjölk, det tar bort eventuell beska. Näringsvärde: kcal 522, fett 38 g, kolhydrater 14 g, fibrer 4 g

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top