Vi testar toalettpapper och utser en vinnare

Räcker det med billigt och bra, eller vill du ha lent och lyxigt? Icakuriren har granskat tio olika sorters toapapper – och hittat en vinnare.

Se hela testet av toapapper här>>

För vissa är priset det viktigaste, andra prioriterar lent och mjukt. Men nu kan man få både ock. I Icakurirens stora granskning av toapapper vinner märket Fixa som är både billigt och lent.

Icakuriren har granskat tio olika märken. Sju av dem är tillverkade av nyfibrer, medan tre är av returfibrer. Åtta har papper i tre skikt, vilket är den typ av toapapper som svensken föredrar. 

Två av toapapprena har två skikt, de är också lite hårdare mot huden. Den som vill ha miljömärkt toapapper kan i princip välja vilket som helst, för alla toapapper är idag
miljömärkta med Svanen. 

Stor längdskillnad

Det är stor skillnad på hur många meter papper det är på rullarna. Edet innehåller knappt 21 meter, medan Serla, Skona och Änglamark som är tillverkade av returpapper har över 35 meter på rullarna. Det gör också att meterpriset skiljer sig. Billigast är tvåskiktspappret Skona från Ica för 12 öre per meter, dyrast Lambi med 22 öre. Fixa är det billigaste pappret med tre skikt för 13 öre.

För den prismedvetna är det svårt att i butiken se vilket papper som blir billigast då det skiljer både i antal rullar i förpackningarna, längden på pappret, antal skikt och hur hårt rullarna är packade. Då ger kilopriset en bra fingervisning om hur prisvärt pappret är. Vad toapapperet kostar per kilo ska stå på hyllkanten i
butiken, enligt Konsument-verkets bestämmelser, vikten för hylsan borträknad. Även där skiljer det stort i vår granskning, från 27:57 till 44:79 kronor per kilo. Fixa är billigast och Lambi dyrast.

Vi har också kontrollmätt att längden på pappret stämmer med den som står på förpackningen och vi kan konstatera att vi inte blir lurade. Som mest skiljer det sex decimeter från den angivna längden. 

Alla tillverkare anger inte hur många meter det ska finnas i rullarna, däremot hur många ark rullen innehåller. De flesta toalettbesökare river ändå av mer än ett ark, vanligtvis en bit som motsvarar cirka 50 centimeter åt gången, så frågan är hur stor hjälp man har av att veta antalet ark? 

 

Skillnad i mjukhet

Idag har de flesta toapapper ett präglat mönster med blommor, hjärtan eller andra krusiduller, Lambi har dessutom en färgad dekorrad. Det präglade mönstret gör att skikten håller ihop bättre, men det påverkar även mjukheten och tjock-
leken på pappret, enligt tillverkarna.

Mjukheten på pappret skiljer. Det är dock svårt att utse vilket papper som är mjukast och lenast. Fyra papper har fått betyget fyra. Minst lent är Serla och Skonas tvåskikts-papper, som fått lenhets-
betyget två.

 

Ska smulas sönder

Vid tidigare tester av toapapper har vi låtit laboratorium testa uppsugningsförmågan, men testet visade inte någon större skillnad mellan märkena, alla fick ett bra resultat. Därför valde vi att inte testa det den här gången. 

Det är inte heller toapapprets uppgift, på samma sätt som för hushållspapper, att suga upp vatten. Toapapper ska smulas sönder i kontakt med vatten för att det inte ska bli stopp i avloppet. 

Se hela testet av toapapper här>>

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top