Du behöver
- 4 st äpple normalstora svenska syrliga äpplen
 - 2 dl strösocker
 - 2 dl vispgrädde
 
Smultopping
                                                              100 g sötmandel
                                                              150 g smör
                                                              1 dl råsocker
                                                              1.5 dl havregryn 
Till servering
1 l vaniljglass
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Halvera och kärna ur äpplena.
Häll socker och grädde i en kastrull. Sjud utan lock i 10–15 minuter, tills kolasmeten tjocknat något. Lägg äpplena i en ugnssäker form och häll över kolasmeten. Ställ in formen mitt i ugnen och baka äpplena i cirka 30 minuter tills de mjuknat.
Grovhacka mandeln och rosta den lätt i en stekpanna. Tillsätt smör, socker och havregryn och stek blandningen under omrörning i 5–10 minuter, tills den fått lite färg. Häll upp på bakplåtspapper att svalna.
Bryt blandningen i mindre bitar när den svalnat och strö den över de ugnsbakade äpplena. Servera med vaniljglass.

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            








Syrliga svenska äpplen möter söt, simmig kolasås i denna delikata dessert.