Du behöver

  • 150 g valnötter hela
  • 2 st clementin eller mandariner
  • 4 st apelsiner
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 nypa flingsalt

Tillbehör

vaniljglass

Gör så här

1
Rosta valnötterna i en torr stekpanna i några minuter tills de börjar få färg. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna.

2
Halvera mandarinerna och pressa ur saften.

3
Tvätta en apelsin och finriv det yttersta skalet. Skär av ändarna på alla apelsinerna med en vass kniv. Skala resten av apelsinerna med kniven så att hinnorna följer med skalet. Skär försiktigt ut apelsinfiléer mellan skinnsidorna. Krama ur lite extra saft ur apelsinerna i mandarinjuicen.

4
Hit kan du förbereda.

5
Smält socker och smör under omrörning i en liten stekpanna eller i en kastrull. Tillsätt citrussaften (cirka 1 deciliter), rivet apelsinskal och salt och låt puttra i tre minuter under omrörning.

6
Ta såsen från värmen och vänd i apelsinfiléerna så att de blir varma.

7
Servera såsen varm eller ljummen till en god vaniljglass, toppa med rostade valnötter.