Du behöver

  • 100 g mandelspån
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk sirap

Fyllning

125 g mörk choklad
2 tsk kaffepulver
apelsin finrivet skal av 1
2 st äggulor
0.5 dl florsocker
3 dl vispgrädde
75 g mörk choklad

Gör så här

1
Förbered genom att klä exempelvis ett löst kvastskaft, 2–3 cm i diameter, med bakplåtspapper, tejpa med frystejp. Värm ugnen till 150 grader.

2
Hacka hälften av mandelspånen. Blanda all mandel med övriga ingredienser i kastrull, sjud försiktigt ett par minuter under omrörning. Klicka ut glest på två papprade plåtar.

3
Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8–10 minuter. Ta ut och låt svalna ett par minuter. Lossa försiktigt med vass kniv och böj till rör runt kvastskaftet. Låt svalna, lossa och kylskåpsförvara till servering.

4
Fyllning Bryt chokladen, lägg i rymlig skål och mikra smält i 30 + 30 sekunder på full effekt. Sen eventuellt 15 sekunder i taget. Rör i kaffepulvret, låt svalna något.

5
Blanda i skalriv och en gula i sänder, rör smeten jämn mellan äggen. Vispa grädden medel­fast, blanda i chokladsmeten. Sleva över i spritspåse.

6
Montering Smält ytterligare 75 g choklad i mugg i mikron.

7
Ställ varje kakrör i smalt stadigt glas och spritsa chokladmousse i kakröret. Försegla ändarna genom att doppa dem i smält choklad. Låt stelna på papprat fat i kylen.