Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 msk kakao
  • 400 g sockerkaka minst dagsgammal
  • 1.5 msk arrak eller punsch
  • 1 st marsipan i rulle, kavlad
  • 100 g mörk choklad
  • 1 krm olja neutral

Gör så här

1
Varva skivat smör, kakao och smulad sockerkaka i matberedare, droppa på arrak. Mixa till jämn smet och trilla ut till två stycken cirka 3 centimeter tjocka rullar.

2
Lägg en rulle deg på marsipanen och skär till den så rul-len täcks, med lite överlappning. Skarva ihop resterande marsipan, kavla jämnt och gör likadant med nästa rulle.

3
Kläm försiktigt samman skarven, lägg den nedåt och kyl båda rullarna.

4
Bryt chokladen i bitar i en skål, mikra den smält på full

5
effekt cirka 30 + 30 + 15 sekunder. Skär de kalla deg­rullarna i 5 centimeters bitar. Doppa kakändarna i chokladen och låt stelna på bakplåtspapper. Kan frysas.


Kommentar:
Så här såg damm­sugare faktiskt ut i tidernas begynnelse, men större förstås. En cylinder med ”lock” i bägge ändar, varifrån slang och sladd utgick. Innehållet är smulor från andra kakor, vilket ju kan ha bidragit till namnet.