Du behöver
- 100 g smör
- 2 msk kakao
- 400 g sockerkaka minst dagsgammal
- 1.5 msk arrak eller punsch
- 1 st marsipan i rulle, kavlad
- 100 g mörk choklad
- 1 krm olja neutral
Gör så här
1
Varva skivat smör, kakao och smulad sockerkaka i matberedare, droppa på arrak. Mixa till jämn smet och trilla ut till två stycken cirka 3 centimeter tjocka rullar.
2
Lägg en rulle deg på marsipanen och skär till den så rul-len täcks, med lite överlappning. Skarva ihop resterande marsipan, kavla jämnt och gör likadant med nästa rulle.
3
Kläm försiktigt samman skarven, lägg den nedåt och kyl båda rullarna.
4
Bryt chokladen i bitar i en skål, mikra den smält på full
5
effekt cirka 30 + 30 + 15 sekunder. Skär de kalla degrullarna i 5 centimeters bitar. Doppa kakändarna i chokladen och låt stelna på bakplåtspapper. Kan frysas.
Så här såg dammsugare faktiskt ut i tidernas begynnelse, men större förstås. En cylinder med ”lock” i bägge ändar, varifrån slang och sladd utgick. Innehållet är smulor från andra kakor, vilket ju kan ha bidragit till namnet.