Du behöver
- Botten:
- 125 g smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 1 ägg
- 4 1/2 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 150 g vit choklad
- 400 g slät färskost
- 1 1/2 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 msk apelsinlikör (eller 2 tsk finrivet apelsinskal)
- Glasyr:
- 150 g mörk choklad
- 1 1/2 dl lätt cr?me fra”che (eller gräddfil)
- (2-3 msk kakao)
Gör så här
1
Botten:
2
Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp på låg hastighet. Sikta i kakaon, blanda väl, rör i ägget och lite mjöl i taget. Arbeta raskt ihop till en deg. Fodra in en liten långpanna, cirka 20 x 30 cm, med bakplåtspapper, så det viks över formens långsidor. Tryck ut chokladdegen jämnt i formen, pricka och grädda 10 minuter mitt i 175 grader varm ugn. Låt svalna.
3
Fyllning:
4
Dela och smält chokladen i mikron på full effekt, starta med en minut, ta sedan 15 sekunder i sänder tills bitarna mjuknat helt. Eller smält i skål över vattenbad. Rör färskosten, det går bra med både kesella och philadelphia, med socker och ett ägg i taget. Blanda i den smälta chokladen och likören. Bred ut ostmassan över den gräddade chokladbottnen i formen. Grädda mitt i ugnen, samma värme, 30 minuter. Låt svalna.
5
Glasyr:
6
Smält chokladen i bitar, blanda med cr?me fra”che eller gräddfil. Bred glasyren över det vita kaklagret, låt stelna på svalt ställe. Pudra eventuellt med siktad kakao strax före servering.
7
Pynt (bäst att starta med):
8
ca 50 g mörk choklad
9
ca 100 g vit choklad
10
Smält chokladsorterna separat i mikro, full effekt, 15 sekunder i stöten tills chokladen känns mjuk, testa med gaffel. Eller i skål över vattenbad.
11
Dutta ut prickar av den mörka chokladen på en bit plastficka, för riktigt blankt resultat, eller på bakplåtspapper.
12
Låt stelna på svalt ställe innan du breder den ljusa chokladen över. Låt stelna igen, innan du skär ut trekanter med kniv som värms mellan varje skär. Förvara svalt, lossa från plasten precis före användning.
13
Servering:
14
Lyft försiktigt kakan ur formen. Värm en vass kniv och ansa kanterna snygga runt kakan. Torka av och värm kniven mellan varje snitt. Dela kakan i cirka 5 x 5 cm bitar – större orkar man inte! Torka och värm kniven igen och skär ett jack i varje kakbit att sticka ner en pynt-trekant i.