Du behöver

  • 1 medelstort isbergshuvud
  • vatten, salt
  • Dressing:
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl lättmajonnäs
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 msk pressad citron
  • ca 1/2 dl smulad grönmögelost
  • (nymalen svartpeppar)

Gör så här

1
Börja med dressingen: Blanda gräddfil, majonnäs och persilja väl med citronsaften. Rör i osten, låt gärna dra en stund.

2
Koka upp en stor gryta med vatten och 1 msk salt per liter vatten. Dela salladshuvudet i 8 lika klyftor, låt stocken sitta kvar och hålla samman varje klyfta. Doppa klyftorna, i omgångar, i kokande saltat vatten endast 1/2-1 minut. Ta upp med hålslev och låt rinna av på handduk, med handduk över för att behålla värmen.

3
Vrid gärna lite peppar över dressingen och servera med isbergsklyftorna och grillad eller stekt entrecôte.


Kommentar:
En världsdel koloniserad av lycksökare bjuder på mattraditioner av pionjärernas tryggaste minnen, maten hemifrån. Med kontinentens rika råvaruutbud har USA så mycket mera än hamburgare att erbjuda.