Du behöver
- 650 g Strömminingsfiléer
- salt och svartpeppar
- 1 st citron
- 1 st gul lök
- 1 näve bladpersilja
- 12.5 st vinblad i saltlake
- 1 st tomater burk skalade, eller 2-3 färska tomater
- 3.5 st lagerblad
- olivolja
Till servering:
1 st lök finhackad gul
bladpersilja hackad
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med olja.
2
Lägg filéerna med skinnsidan neråt på skärbrädan. Salta, peppra och droppa lite citronsaft på köttsidan.
3
Skala och hacka den gula löken och hacka bladpersiljan. Strö över hackad lök och persilja, vik filéerna dubbla och vira in dem i sköljda, avrunna vinblad. Lägg dem i formen.
4
Skär tomaterna i bitar, fördela bland strömmingarna och smula över lagerblad. Droppa på olivolja och 2-3 msk citronsaft och stek mitt i ugnen 15-20 minuter, beroende på hur stora strömmingarna är. Servera med rå hackad gul lök och persilja.
Receptet kommer från en grekisk kokboksförfattarinna som levt länge bland den grekiska minoriteten i Turkiet. Många greker med rötterna i Turkiet lagar grekisk mat med orientalisk accent.