“Allt” om tofu
Hej!
Jag har nÄgra frÄgor om Tofu:
– Ăr Tofu en sĂ„ kallad “functional foods”?
– Vad finns det för fördelar med att Ă€ta Tofu?
– Finns det nĂ„gra dokumenterade hĂ€lsofördelar?
– Ăr det vanligt med Tofu i Sverige?
– Var kan jag fĂ„ tag pĂ„ Tofu?
– Vem Ă€ter Tofu och varför?
Tack pÄ förhand! / Caroline von Garaguly
Svar:
Hej Caroline,
Tofu Àr inte vad vi rÀknar till functional foods, eller mervÀrdesmat som vi ocksÄ ibland kallar det. AngÄende vad som fÄr kallas mervÀrdesmat kan du gÀrna gÄ till Livsmedelsverkets hemsida och lÀsa mer. www.slv.se
Tofu spelar en lika betydelsefull roll i det österlÀndska köket som kött och ost i det vÀsterlÀndska.
Ur nÀringssynpunkt Àr Tofu en bra proteinkÀlla som jÀmfört med animalieprodukter innehÄller mindre fett, natrium, inget kolesterol men vÀl fibrer.
Jag har kÀnslan att tofu framförallt Àts av vegetarianer i Sverige, som ersÀttning för köttet alltsÄ. Alla, utom sojaproteinsallergiker, kan dock Àta och njuta detta livsmedel och tofu Àr tacksamt att marinera t ex. Man kan ocksÄ grilla denna sojabönsost med gott resultat.
Tofu framstĂ€lls alltsĂ„ av sojabönor och du hittar den fĂ€rska varianten i vĂ€lsorterade livsmedelsbutiker. Ăven hĂ€lsokostaffĂ€rer med livsmedel har den sĂ€kert.
Jag rekommenderar dig att prova tofu vid tillfÀlle. Kom ihÄg att den kan Àtas pÄ mÄnga olika sÀtt sÄ prova flera gÄnger Àr mitt rÄd. VÀnliga hÀlsningar Dietist Bim