“Allt” om tofu

Hej!
Jag har några frågor om Tofu:
– Är Tofu en så kallad “functional foods”?
– Vad finns det för fördelar med att äta Tofu?
– Finns det några dokumenterade hälsofördelar?
– Är det vanligt med Tofu i Sverige?
– Var kan jag få tag på Tofu?
– Vem äter Tofu och varför?

Tack på förhand! / Caroline von Garaguly

Svar:

Hej Caroline,
Tofu är inte vad vi räknar till functional foods, eller mervärdesmat som vi också ibland kallar det. Angående vad som får kallas mervärdesmat kan du gärna gå till Livsmedelsverkets hemsida och läsa mer. www.slv.se

Tofu spelar en lika betydelsefull roll i det österländska köket som kött och ost i det västerländska.

Ur näringssynpunkt är Tofu en bra proteinkälla som jämfört med animalieprodukter innehåller mindre fett, natrium, inget kolesterol men väl fibrer.

Jag har känslan att tofu framförallt äts av vegetarianer i Sverige, som ersättning för köttet alltså. Alla, utom sojaproteinsallergiker, kan dock äta och njuta detta livsmedel och tofu är tacksamt att marinera t ex. Man kan också grilla denna sojabönsost med gott resultat.

Tofu framställs alltså av sojabönor och du hittar den färska varianten i välsorterade livsmedelsbutiker. Även hälsokostaffärer med livsmedel har den säkert.

Jag rekommenderar dig att prova tofu vid tillfälle. Kom ihåg att den kan ätas på många olika sätt så prova flera gånger är mitt råd. Vänliga hälsningar Dietist Bim