Gå ner i vikt som gluten- och laktosintolerant
Hej Bim! Jag är en 22-årig tjej som försöker gå ner i vikt. Problemet är bara att jag är gluten- och laktosintolerant, äter inte rött kött utan bara fisk, skaldjur och fågel och har en bindvävssjukdom (Ehlers Danlos Syndrom). Min sjukdom påverkar även mig så att jag inte kan röra mig/mortionera så mycket. Jag brukar vara ganska noga med vad jag äter. Äter alltid frukost, oftast havregrynsgröt och mackor, lunch är jag inte så noga med däremot. Har svårt att äta lunch. Middagen är jag oftast också noga med, äter oftast ex broccoli och brysselkål, mm till maten. Hur ska jag gå till väga för att gå ner i vikt? Vad kan jag äta och så? Har hört att man ska följa tallriksmodellen, men i mitt fall hur gör jag det?
MVH/Maria / Maria
Svar:
Hej Maria,
jag förstår att du tycker det hela försvåras i och med att du har intoleranser som gör att du faktiskt inte kan äta allt.
Det bör ändå vara möjligt för dig att äta bra och därigenom må bra. Huruvida du går ner i vikt eller ej kanske kan få komma i andra hand. Det främsta är att hitta ett sätt att äta där du känner att du faktiskt mår så bra som möjligt. Dessutom kanske jag kan få införa “att hålla vikten” som ett alternativ för dig. Jag vet inte hur mycket du väger eller hur lång du är, men bortse från det och vi tänker oss hur du kan göra.
Din frukost med havregrynsgröt är ju suverän. Om du tar med en macka till mellanmål kan det vara ett sätt att dela upp energiintaget något mera. Att försöka få till en tallrik mat, med tallriksmodellen som förebild även till lunch är ju något som du kan träna på. Vi behöver ju dela upp intaget över hela dagen. Vi vinner på att aldrig hoppa över måltider och aldrig heller låta det gå för lång tid mellan att vi äter. Jag misstänker att det kan ta ganska lång tid mellan frukost och middag för dig i vanliga fall? Det skulle kunna avhjälpas genom att du tar med en macka till mellanmål och får till en tallrik mat till lunch.
Om det verkligen är omöjligt att få till en lunch i form av lagad mat, ta en macka där också då med en morot och en frukt till kanske?
Visst kan du ha tallriksmodellen som mål. Grönsaks och rotfruktsdelen vållar inga besvär för dig, vad jag förstår. Du behöver finna glutenfri pasta till kolhydratdelen, glutenfritt bröd samt laktosreducerade produkter till “sista biten” på tallriken, den med fisk, fågel, skaldjur och mjölk- och mejeriprodukter.
Så Maria, fortsätt så fint som du gör med frukosten, lägg till en lunch och fortsätt med din middag. Om tiden tillåter är det läge för mellanmål. Frukt går bra? Det passar bra som mellan- och kvällsmål. Sedan får du försöka röra på dig så mycket som kroppen tillåter. Lagom är bäst, vet du, fem minuters promenad är bättre än ingenting!
Ta en dag i taget och du kommer att nå dina mål och må bra samtidigt. Jag önskar dig lycka till! Vänliga hälsningar Dietist Bim