Järn i maten

Hej!
Jag har en 15-årig dotter som lider av järn rist.Vi har varit hos läkaren och fått järn tabletter åt henne.Min fråga är nu vilken mat ska jag ge henne för att kroppen ska må bra?Ska tilläga att hon är jätte svår med mat äter varken fisk eller inälvsmat och är inte glad för kött, kyckling däremot är inget problem.Vore tacksam om ni kunde tipsa om vilka grönsaker och frukter som också är bra.M.V.H Kenneth Törnblom / Kenneth

Svar:

Hej Kenneth,
De livsmedel som är viktiga för järntillförseln i vår mat är framförallt kött och köttprodukter. Kött innehåller hemjärn som är den typ av järn som kroppen enklast tar upp. Dessutom hjälper kött till att underlätta upptaget av järn i andra livsmedel.

Goda järnkällor är också bruna bönor, torkad frukt, gröna grönsaker såsom spenat, brysselkål och gröna ärter.

Vissa livsmedel försvårar järnupptaget medan andra underlättar. T ex kan ni tänka på att ha med något c-vitaminrikt samtidigt som ni äter järnrika livsmedel. Väljer ni ett bröd som bakats på surdeg är det också gynnsamt för järnupptaget.
Hur ställer sig din dotter till att äta messmör förresten? Kanske det kan vara ett bra pålägg på ett surdegsbakat bröd tillsammans med en apelsin eller ett glas apelsinjuice till frukost?

Jag önskar dig och din dotter lycka till med att nå upp till bra nivåer av järn. Om din dotter skulle märka att järntillskottet orsakar “hård mage” förresten, ska ni tala med läkaren om att prova ett annat. Det finns tillskott som ej ökar risken för förstoppning.

Slutligen, kaffe, te och mjölkchoklad kan försvåra järnupptaget så om din dotter vill dricka sådant gör hon det bäst mellan måltiderna.

Lycka till! Vänliga hälsningar Dietist Bim