Hög kolesterolhalt – vad äter man?
Hur ska jag laga maten med en man som har väldigt högt kolesterol? / Susanne Edström
Svar:
Hejsan Susanne,
Om du börjar med att använda ett flytande margarin, t ex Becel, eller olja (raps- eller olivolja) i matlagningen har du kommit en bit på väg. Flytande margarin passar också i bakning och till pajer och genast är det man bakar av bättre fettkvalitet. Att använda ett smörgåsmargarin med god fettbalans är också bra, även här är Becel ett alternativ. Som bra smörgåspålägg kan nämnas makrill, sardiner eller annan fisk, avocado, skinka, hamburgerkött, saltrulle och kalkonbröst tex. Att försöka äta fisk oftare än en måltid i veckan är ett steg i rätt riktning. Ytterligare är frukt, bär, grönsaker och rotfrukter av värde när det gäller behandling av höga kolesterolvärden. Att försöka komponera måltiden efter tallriksmodellens proportioner är en ypperlig idé. Använd gärna frysta grönsaksblandningar för att göra det enkelt för dig. Så, till sist, och det här har inte med maten att göra men har ändå stor betydelse för din mans hälsa. Om du tar mannen med ut på en daglig promenad så hjälper du både honom och dig själv till välbefinnande. Det här, Susanne, var en högst summarisk redogörelse för vad man kan tänka på vid höga kolesterolvärden. Jag hoppas din man fått en tid hos dietist? Annars, be hans läkare om en remiss genast. Det är viktigt att ni får en personlig genomgång, ja framförallt din man förstås. Hans hälsa är hans ansvar, eller hur? Att du sedan finns där och stöttar är bara bra. (Nu var jag lite stöddig… förlåt.) Lycka till och vänliga hälsningar från Dietist Bim