Bra ersättning för mjölk?
Hej! Jag heter Berit och har en dotter på 10 år som heter Karolina. Hon är laktosintolerant. Tål ej mjölk eller mjölkprodukter överhuvudtaget. Vårt problem är att de flesta produkter som på något sätt kan ersätta mjölk är sockrade eller feta. Vi skulle behöva nyttiga alternativ, som läget är idag blir det mycket nyponsoppa, saftsoppa odyl. / Berit och Karolina Thörnqvist
Svar:
Hejsan Berit,
Jag hoppas du och din dotter har fått träffa en dietist… eller? Om inte, tala med Karolinas läkare och be om en remiss. Det är viktigt att ni får en personlig genomgång med tips och råd om alternativa livsmedel. Det som i första hand brukar komma i anspråk som alternativ till mjölk i matlagningen är sojabaserade produkter, även havre- och risdrycker. Om man vill dricka dessa gäller att man inte jämför med komjölk, ty smaken är inte ens i närheten. Provar man sojadryck tex som en ny separat dryck är den helt ok. Dricker man den och förväntar sig komjölk blir man besviken. I matlagningen kan de här varianterna dock vara helt acceptabla. Annars är nog framförallt vatten, och i viss mån juice och saft, alternativa drycker. När man utesluter mjölken och mjölkprodukter i maten är det framförallt kalcium som man tänker på att man missar. Att försöka få med gröna grönsaker i maten är bra, sesamfrön i grytan o på brödet, torkad frukt som godis kanske, ger bra tillskott av kalcium. Är det så att din dotter är laktosintolerant och inte allergisk mot proteinet i mjölken? Det är en skillnad där emellan. En hel del som är laktosintoleranta kan ibland klara av laktosreducerade produkter, dessa hittar du i mejeridisken i din butik. De kan vara värda att prova om ni inte redan gjort det. Jag rekommenderar er, som skrivet, att be om en tid hos dietist för ännu mer tips. Dessutom finner ni information på Celiakiförbundets hemsida: www.celiaki.se Gå med som medlem så får ni löpande information om nyheter osv också. Jag önskar er lycka till! Vänliga hälsningar Dietist Bim