En fransk studie har visat att fästingar ofta är saminfekterade, det vill säga att en fästing kan bära på två eller fler arter av potentiellt sjukdomsorsakande mikroorganismer, skriver Läkartidningen. 

Vid en undersökning visade det sig att 45 procent av 267 individer var bärare av smittsamma mikroorganismer och av dessa så var i sin tur 45 procent bärare av 2 eller upp till fem olika smittsamma mikroorganismer. Fästingarna man undersökte var samma som sprider TBE och Borrelia i Sverige. 

Läs mer: Fästingarna är här – Skydda dig mot den lömska borrelian

Det oroande med upptäckten är att flera av de smittsamma mikroorganismer man hittat hos fästingarna är okända för vetenskapen och därför sprider sjukdomar som man inte har någon bot för, skriver Läkartidningen. 

Detta gör det väldigt svårt för läkare att ställa rätt diagnos och många drabbade får inte den vård de behöver, skriver Läkartidningen. 

Det enda sättet att få fram en bättre vård mot dessa fästingsjukdomar menar forskarna är att förbättra möjligheterna till laboratoriebaserad diagnostik och att forska mer på området, skriver Läkartidningen. 

Så var på er vakt mot fästingar i sommar!

Läs hela artikeln här.