
Ser ut som en honungsmelon och är ljust gul i färgen. Smaken är ganska mild och neutral och
det trådiga köttet, vars utseende gett namn åt pumpan, passar fint att smaksätta med dressingar och såser och serveras som pasta.

Pumpan har fått sitt namn från den japanska ö den härstammar ifrån och är en lite mindre pumpa som liknar ett fikon till formen. Den kan skifta i färg, vissa exemplar är orange och andra gröna. På hokkaidon är skalet lite mjukare och kan ätas.

Butternutpumpan är päronformad och köttet är fast och ljusorange i färgen. Smaken är nötig och lite söt, vilket gör pumpan väldigt populär som matlagningssort. Mycket god att bara rosta i ugnen.

Den klassiska Halloween-pumpan kan bli gigantisk, men säljs även i mindre format. Att slänga köttet efter att man karvat ut pumpan för att sätta ljus i den är rent slöseri; det djupt orangea köttet går att använda i allt från pajer, soppor och lasagne till bröd och muffins.

Muscatpumpan är en populär matlagningspumpa som ofta säljs i bitar då den är ganska stor. Köttet är knallorange och väldigt sött i smaken. Den passar bra att göra till exempel paj eller soppa på.