Du behöver
- 800 g fryst bladspenat
- 1 st lök finhackad gul
- 2 msk smör
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar nymald
- 500 g tomater
- ostsås
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl grönsaksbuljong (tärning)
- 2 dl ost riven lagrad god
Gör så här
1
Tina spenaten. Sätt ugnen på 225 grader. Låt löken puttra mjuk i smör utan att ta färg. Tillsätt vitlök, urkramad spenat och låt allt fräsa i ett par minuter. Krydda med salt och peppar.
2
Lägg spenaten i mitten av en ugnssäker form. Skiva tomaterna och lägg runt om och ovanpå spenaten. Vispa ut mjöl i kall grädde och buljong i en kastrull. Koka upp under vispning. Rör i ost. Salta och peppra och häll såsen över grönsakerna.
3
Gratinera i ugn 20–25 minuter tills gratängen fått fin färg.
Läsarrecept från Siv Melkersson, Brömsebro. Spenatgratängen kan ätas som vegetarisk rätt med bröd till eller som tillbehör till kött eller fisk.