Spenatgratäng med tomat

Du behöver 800 g fryst bladspenat 1 st lök finhackad gul 2 msk smör 1 st vitlöksklyfta pressad 1 krm salt 1 krm svartpeppar nymald...

Tillagningstid: 45 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 800 g fryst bladspenat
  • 1 st lök finhackad gul
  • 2 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • 500 g tomater
  • ostsås
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl grönsaksbuljong (tärning)
  • 2 dl ost riven lagrad god

Gör så här

1
Tina spenaten. Sätt ugnen på 225 grader. Låt löken puttra mjuk i smör utan att ta färg. Tillsätt vitlök, urkramad spenat och låt allt fräsa i ett par minuter. Krydda med salt och peppar.

2
Lägg spenaten i mitten av en ugnssäker form. Skiva tomaterna och lägg runt om och ovanpå spenaten. Vispa ut mjöl i kall grädde och buljong i en kastrull. Koka upp under vispning. Rör i ost. Salta och peppra och häll såsen över grönsakerna.

3
Gratinera i ugn 20–25 minuter tills gratängen fått fin färg.


Kommentar:
Läsarrecept från Siv Melkersson, Brömsebro. Spenatgratängen kan ätas som vegetarisk rätt med bröd till eller som tillbehör till kött eller fisk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top