Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl Ljummet vatten
- 2 dl havrekli
- 2 msk olja
- 2 tsk salt
- vetemjöl ca 1 l
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löser sig. Blanda ner havrekli, olja, salt och det mesta av vetemjölet. Degen ska vara ganska lös. Arbeta gärna degen länge, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
2
Låt jäsa minst 45 minuter.
3
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord men knåda den inte.
4
Dela degen i fyra delar. Fös ihop dem till fyra avlånga bröd, lagom att lägga tvärs över plåten. Mjöla händer och bakbord och vrid bröden.
5
Lägg på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter.
6
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sänk värmen mot slutet om bröden blir mörka.
Receptet är hämtat från Hus & Hems grillbuffè som är beräknad för 4 personer.
Läckra bröd som bara blir godare om degen får jäsa länge (putta ner degen när den närmar sig bunkens kant).